Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Bulma Rehberi
Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Bulma Rehberi |
Stoksuz e-ticaret için ürün bulma aşaması oldukça önemlidir. Stoksuz e-ticareti dileyen herkes kolayca yapabilir. Bunun yanında ek iş için de yapılmaktadır. Profesyonel şekilde yapıldığı zaman oldukça yüksek getirisi vardır. Kabaca stoksuz e-ticaretin biraz affiliate marketing yani satış ortaklığı ile benzer yönleri vardır. En önemli farkı ise stoksuz ticarette ürün satış fiyatını siz belirleyebilirsiniz. En kötü tarafı ise müşteri sizi tanır yani bir sorun olursa sizinle iletişime geçer. Satış ortaklığı konusunda ise müşteri veya ürün ile ilşkiniz olmaz. Siz sadece aracılık yaparak kazanç sağlarsınız.
Dropshipping işine girmek istiyorsanız öncelikle her anlamda sağlam bir ürün bulmanız gerekir. Genel olarak stoksuz e-ticaret ile uğraşanların fazla ürün seçeneği olmaz. Bunun nedeni ise anlaşma sağladıkları toptancının ürün gamının belli olmasıdır. Eğer birden fazla toptancı ile anlaşırsa işte o zamanda işlerin karışacağından korkulur. Bu yazımda stokstuz e-ticaret için ürün bulma yöntemlerini inceleyeceğiz. Ürün bulma aşamasından önce dikkat edilmesi gereken noktaları irdeleyelim.
Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Bulma Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Satış ortaklığı veya stoksuz e-ticaret modeli için ürün seçimi öncesinde bilinmesi gereken noktalar vardır. Bu püf noktaları ışığında satılabilir ürünlere kolayca ulaşabilirsiniz.
Ürün veya Sektör Hakkında Bilginiz Var mı?
Satmayı düşündüğünüz ürünü veya hizmeti tanımanız oldukça önemlidir. Bu tür işlere başlamadan önce ben genellikle o ürünü veya hizmeti alırım. Sonuç beni tatmin ediyorsa ve biraz da empati ile karara varırım. Buna benzer yöntemler kendiniz geliştirebilirsiniz.
Satacağınız ürün veya hizmeti ne kadar çok tanırsanız pazarlaması konusunda o kadar çok kolaylık yaşarsınız. Böylece zaman ve nakit kaybı yaşamanın önüne geçmiş olursunuz.
Müşteri Kitlenizi Tanıyor musunuz?
Müşteri kitlesini tanımak aynen ürünü tanımak kadar önemlidir. Yoksa "bir ürün seçerim basarım reklamı..." reklamı derseniz her bakımdan kaybedersiniz. Müşteri kitlesini tanımak ve en önemlisi kendinizi onların yerine koyabilmek oldukça önemlidir. Müşteri nerelerde dolanıyor, hangi aramaları yapıyor, neden bu ürünle ilgileniyor vb. birçok sorunun cevabını kendiniz verebilirseniz işler kolaylaşır. Ürünü ve müşteriyi tanımak kısaca sizi başarılı satışa yönlendirecektir.
Seçtiğiniz Ürün veya Hizmet Bir Soruna Çözüm Oluyor mu?
Müşteri kraldır lafı eskide kaldı. Artık müşteri kralında kralı oldu. Çünkü ürün kıyaslaması, satıcı kıyaslaması ve ulaşım süreçleri vb. konuları online olarak rahatça öğrenebiliyorlar. Bu bakımdan satıcıların işi zora girdi gibi görünse bile bu durumu aşmak mümkün.
Bunun için satılacak ürün veya hizmetin gerçek manada bir soruna çözüm sunması gerekir. Müşterinin hayatına değer katacak ürün veya hizmetler daima satılır. Bu nedenle empati yapın ve ürünün size neler kazandıracağını düşünün kararınızı verin.
Ürün Sezonluk mu?
Sezonluk ürünlerin getirisi yüksek olur ancak adı üstünde kısa süreli getiri sağlar. Eğer uğraşırım derseniz sezonluk ürünleri kovalamak daha mantıklıdır. Sistemi kurup işlesin isterseniz güncelliğini kaybetmeyen ürünleri seçmek sizin için iyi olur. Çalışma için ayıracağınız zamanı ve kazanacağınız miktarı düşünerek doğru kararı verebilirsiniz.
Ürün Satış Fiyatı ve Komisyonu Piyasaya Göre Nasıl?
Ürünün fiyatı rakiplerinize göre yüksek mi? O zaman bu ürünün alternatiflerini arayın. Ürün fiyatı seçerken ne kadar az toptancıya verirseniz siz o kadar çok kazanırsınız. Bu durumda kampanyalar yapma olayınız da kolaylaşır. Toptancı seçimine oldukça dikkat edin. Ürün stokları konusunda size garanti vermesini talep edin. Hatta kurumsal satış yapacaksanız yasal bir sözleşme bile yapabilirsiniz. Yapabilirseniz ürünün tek bayisi olmaya çalışın.
Kargo Konusuna Önem Verin
Kargonun zamanında ve sağlam gitmesi müşteri açısından oldukça önemlidir. Bir ürün satışında müşteri kargo ücreti ödemek istemez. Bu durumu toptancınız ile çözmeniz gerekir. En son ihtimal ise ürün fiyatı içine kargo fiyatını ekleyip ücretsiz kargo şeklinde satmaktır.
Pazar Yerleri Komisyonlarına Dikkat Edin
Ürünü bulduğunuzu ve büyük online pazarlarda satmaya karar verdinizi kabul edelim. Trendyol, hepsiburada, N11 veya GittiGidiyor gibi pazarlar en çok kazancı satıcılardır. Sattığını ürün için sizden komisyon alırlar. Bazende reklam satarak para kazanırlar. Ana sayfada gösterim, ürün aramalarında öneri vb. şeklinde reklam modelleri sunarlar. Çalışmayı düşündüğünüz pazar yerini iyi araştırın. İsmi lazım değil bir pazar yeri hakkında sıkça şikayet duyuyorum. Müşteri destekleri ilgisiz ama lider oldukları için zorunlu olarak insanlar çalışıyor. Tüm bu olumsuzları hesap ederek ürün fiyatınızı belirleyin.
Pazar yerlerinin diğer sıkıntısı rakiplerin saldırıdır. Bazı rakipler ürünlerinizi alır, iade eder ve size kötü yorumlar bırakır. Bunlar satışınızı etkileyeceği gibi size para kaybettirir. Bu noktaları da dikkate almanız gereklidir.
Ürün Tanıtım Yazılarınızı Özelliştirin
Birçok e-ticaret sitesinde ürünlerin açıklamalarının kopyala yapıştır şeklinde veya çok kısa olduğunu görürüz. Bu size müşteri kaybı olarak geri döner.
İşin diğer tarafı SEO konusunda da sınıfta kalırsınız. Google e-ticaret ürünleri konusunda açıklamaların hikayeleştirme modeli ile yazılmasını önerir. Elbette metin içinde anahtar kelime ve ürüne ait arama kelimelerini geçirmeniz gerekir. İster pazar yerlerinde isterseniz kendi siteniz de olsun bu konu size kazanç sağlayacaktır.
Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Bulma
Bu aşamaya kadar stoksuz e-ticaret için ürün bulma konusunda bilinmesi gerekenleri öğrendik. Şimdi ihtiyacımız olan ürünü nasıl bulacağımızı öğreneceğiz. Anlatacağım yöntem firma kurmadan çalışmak isteyenler için olacak. Genel olarak firma kurup bu işi yapanlar zaten belirli toptancılar ile çalışmaktalar. Ürün bulma aşamasında pek uğraşmıyor diyebiliriz. Kişisel olarak satış yapanlar ise bu konuya oldukça önem vermelidir.
Stoksuz e-ticaret için ürün bulma yöntemi kabaca manuel ve yazılımsal buluş diye ayrılabilir. Manuel dediğim yöntem, sezonluk belirli ürünlerin seçimi veya en çok piyasada satılan ürünleri bulmaktır. Yazılımsal ise bazı internet sitelerinin bu hizmetleri sunan yazılımlar veya web sitelerini kullanmaktır. Kabaca sizlere iki yöntemi de anlatacağım.
Manuel Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Bulma Yöntemi
Yöntemin adından da anlaşılacağı gibi yapacaklarınız tamamen sizin elinizde olan işlemlerdir. Bu bakımdan zaman harcamanız gerekecektir. Manuel ürün seçimi için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle büyük pazar yerlerini takibe almalısınız,
- Ortak ve en çok satan ürünleri not alın,
- Ürünlerin sezonluk mu yoksa sürekli mi olduğuna göre ayırın,
- Yaklaşık bir ay boyunca bu parametleri değerlendirin,
- Ürünler hakkında verilen her mecradaki reklamları not alın,
- Seçtiğiniz pazarlardaki ortak en çok satılan ürünü bulun,
- Bulduğunuz ürün için toptancı veya en ucuza satan bayi bulun,
- Satışa başlayın...
Yukarıdaki saydığım aşamaları yapmak oldukça zaman almaktadır. Bir platformdaki en çok satan ürünü bulmak için sitenin sunduğu parametlere göre arama yapın. Yorumlara ve alıcı sayısına dikkat edin. Sitenin sunduğu öneri reklamlarını manuel arama sonuçları ile karıştırmayın.
Yazılımsal Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Bulma Yöntemi
Stoksuz e-ticaret için ürün bulma konusunda çoğu profesyonel ücretli yazılımlar veya web siteleri kullanır. Ülkemiz için bana göre en iyi yazılı sunan nesatilir.com sitesidir. Yakından takip ettiğim bir de Facebook grupları var. Oldukça ilgili olduklarını gördüm. Kendileri de en son değişmediyse kablo satışı yapıyorlardır. Aynı zamanda da yazılımları mevcut. Ben ülke içi satışla ilgilenmediğim için hizmetlerini kullanmadım. Ufak bir araştırma ile merak ettiklerinizi kendilerine bile sorabilirsiniz.
Konumuz olan yurt dışı stoksuz e-ticaret dediğimiz zaman birçok alternatif mevcuttur. Benim kullandığım bazı siteler şunlardır:
Bu sistemlerin ücretsiz veya süreli hizmetleri mevcut. İçlerinde en ekonomik olanı ise Ecomprofithub.com diyebilirim. Bazı sitelerin arama sonuçlarını topluca sergilemektedir. Ayrıca bu sitelerde ürün açıklamaları, reklam tipleri, videolar ve satılan site örnekleri verilmekte. İhtiyacınız olan tüm bilgileri sunsa bile özellikle açıklama kısmını kesinlikle kopya yapıştır yapmayın. Yabancı dil bilginiz yoksa içeriği kopyalayın ve spinbot.com gibi siteler üzerinde değiştirin. Bu siteler içerikteki kelimelerin eş anlamlılarını kullanarak size yeni içerik sunar. Elbette Google bunu anlar ama en azından aynı içeriği kullanmış olmazsınız. Bana sorarsanız ürün içeriklerinizi manuel olarak kendiniz yazmanız en iyisidir.
Alış-Veriş Sitelerini Kullanarak Ürün Bulma
Stoksuz e-ticaret yapan binlerce kişi var. Yabancıların büyük çoğunluğu aliexpress.com üzerinden ürün alıp satma yöntemiyle çalışıyor. En güzeli ise satıcı ile anlaşıp uygun fiyat ve stok garantisi alma yöntemidir. Aliexpress ile beraber Wish.com platformu da ürün bulma konusunda oldukça yardımcı olmaktadır.
Aliexpress için düşünürsek en çok güzellik, kişisel bakım ve kadın modasına dair ürünler satılmaktadır. Bunun için bazı Crome eklentilerini kullanabilirsiniz. Benim kullandığım Crome için Aliexpress Search By Image eklentisini size de öneririm. Kullanımı oldukça basittir. Kabaca şu şekilde anlatabilirim:
Google Görseller Üzerinden Stoksuz E-ticaret İçin Ürun Bulma |
- Google üzerinde görseller bölümünde bir ürün arayın,
- Örnek olarak ayakkabı aradığımızı düşünelim,
- Seçtiğimiz bir modelin üstüne mouse getirin ve sağ tıklayın,
- Açılan seçeneklerde eklentimizin link görünecektir,
- Bu kısma tıklayıp ürünleri sergiletin.
Aliexpress Search By Image Kullanımı |
Sonuç olarak size Aliexpress üzerinde satılan benzer ürünleri gösterecektir. Bu ürünler arasından dört üzeri puan alan ve mümkünse satıcı puanı, takipçi sayısı çok olanları seçin. Elbette ücretsiz kargo olması da önemli. Ücretsiz kargo bulunmuyorsa ürün kargo fiyatının beş doları geçmemesine dikkat edin. Aksi durumda seçmeyin. Bazı satıcılar parayı kargo ücretinden kazandığı için yüksek olabiliyor.
Aynı yöntemlerle Wish dahil birçok pazar yerinde ürün bulabilirsiniz.
Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Bulma Konusunda Sonuç
En çok satılan ürünleri yukarıda anlattığım şekilde kolayca bulabilirsiniz. Ürünlerin satışı konusunda da bir web sitesine veya pazar yerine ihtiyacınız olacaktır. Çoğu pazar yeri sizden firma kurmanızı ister. Bu durumda elimizde sadece site ve sosyal medya üzerinden satış yöntemi kalır. Bunlar üzerinde satış için şirket olmanıza gerek yoktur.
Genel olarak Wordpress veya Shopify alt yapısı kullanılan siteler üzerinde satış yapılıyor. Wordpress için WooCommerce eklentisi oldukça işinizi görür. Ancak kredi kartı ödemesi için size uygun bir ödeme aracı bulmanız gerekir. Varsa PayPal veya Stripe kullanabilirsiniz.
Wordpress alt yapısında sitenizi kurmak isterseniz Wordpress Başlangıç Rehberi sayfası işinizi görür. Shopify kullanmak isterseni sizden en düşük 29$ ücret istenmektedir. Sonrasında size sunalan temalar ile stylewatchmaker.myshopify.com benzeri kendi sitenizi kurabilirsiniz. Style watch maker sitesini deneme amaçlı kurdum şuan burada satış yapmıyorum. Buna rağmen sipariş aldığım oluyor. Ödemeyi ise Payoneer üzerinden talep ediyorum.
E-ticaret işine girmeyi düşünüyorsanız tüm aşamaları kolayca yapabileceğiniz bir yöntem var. Benim hala uyguladığım ve adına AffilliDrop E-ticaret Modeli dediğim bu yöntem için bir rehber hazırladım. Rehbere İdefix, D&R veya Google Play Store üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yazımı beğendiyseniz paylaşın ve beni Instagram, Facebook ve Twitter ile takip edin.
Yorumlarınız