Marka Tescili Nedir?
Marka Tescili Nedir? |
Marka tescili, isimler, semboller,mal veya hizmeti yasal olarak koruma altına almak için yapılan işlemlere denir. Marka tescilinin en önemli amacı, şirketlere ve bireylere mallarının veya hizmetlerinin kaynağını belirtmelerini sağlamak ve bunları sektördeki diğerlerinden ayırt etmektir.
Marka Tescili Neden Yapılmalı?
Marka tescili, sahibine sadece markayı kullanma hakkını vermekle kalmaz, aynı zamanda sahibinin, başkalarının da genel halk için kafa karıştırıcı olabilecek benzer bir marka kullanmasını önlemesini sağlar .
Bir işletme imajı ve itibarını önemsemeli aksi takdirde başkaları işinize benzer veya özdeş bir marka benimseyerek kendi mal ve hizmetlerini yanlış tanıtmaya çalışırsa markanıza olan itibari azaltabilir. Ticari marka tescil ettirmenin önemli yararlarından bazıları şunlardır:
- Marka tescili yaptırdıktan sonra başkalarının izni olmadan benzer veya aynı bir marka kullanmasını önleme hakkına sahipsiniz.
- Marka tescil işlemi sayesinde halk arasında, ürünün gerçek mülkiyeti ve kalitesi hakkında haklı bir algı oluşturur.
- Başkalarının tescilli bir markanın sahibi olarak ticari markayı kopyalamasını ve kullanmasını önleme, ticari markayı ihlal eden kuruluşların dava açıp tahsil etmesine neden olabilir.
- Marka tescili, başka bir tarafın, marka tescilinizi ticari markalarını ihlal ettiğini iddia etme olasılığını azaltır.
- Sahibine ® sembolünü kullanma hakkı verir.
Marka Tescil Süreci Hangi Aşamaları İçerir
Marka tescil sürecine hakim olarak işlemleri başlatmanız sizin açınızdan daha faydalı olabilir. Marka tescil süreci yanlış ilerlediği takdirde hem kendi zamanınızdan hem de cebinizden maddi kayıp yaşayabilirsiniz.
- Ekibimiz tarafından ön araştıma ve tescillenebilirlik yorumu yapılması, tescillenebilecek bir marka ise, başvuru dosyasının hazırlanması, değil ise öneriler getirilerek tescillenebilir bir marka oluşturulmasına yardımcı olunması.
- TÜRKPATENT’e başvuru yapılması ve kurum tarafından şekli inceleme yapılarak kabul veya reddine karar verilmesi.
- Ekibimiz tarafından kurum tarafından verilen kararın değerlendirilmesi ve gerekli görülürse itiraz edilmesi.
- Kabul edilerek yayına çıkarılan marka gelebilecek itirazlarının değerlendirilmesi ve gerekli görülürse savunma yapılması.
- Tesciline karar verilen marka için tescil ücretinin ödenerek belgenin alınması ve müvekkile teslim edilmesi.
Neden Marka Tescil Firmasıyla Çalışmalıyım
Markanızın marka tesciliyle koruması için uygun olup olmadığı veya marka tescil başvurusu doldurma konusunda yardım isteyip istemediğinizle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, bölgenizdeki deneyimli bir marka tescil firması ile iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
Marka tescil işlemi, telif hakları ve patentler gibi diğer fikri mülkiyet biçimleri hakkında daha fazla bilgi için, Efor Patent Fikri Mülkiyet bölümünü ziyaret edebilir veya marka tescili hakkında detaylı bilgi almak için Efor Patent uzmanlarından ücretsiz destek alabilirsiniz.
Bu içeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Ayrıca güncel diğer girişimcilik içeriklerimden ve özel fırsatlardan haberdar olmak adına Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
Yorumlarınız