Domain Ticareti Yaparak Para Kazanmak
Domain Ticareti Yaparak Para Kazanmak |
Bir web sitesine girmek istediğimiz zaman arama çubuğuna yazdığımız siteadı com şeklinde kısma alan adı yani domain denilmektedir. Kısaca domain, daha önceden yazdığım Bedava Blog veya Site Kurmak başlıklı yazımda belirttiğim gibi bir web sitesinin ana bileşenlerinden biridir. Ülkemizde yeni diyebileceğimiz domain ticareti ile gerçekten güzel yatırımlar yapmak mümkün. Alan adı yatırımı için binlerce lira harcamanıza gerek olmadığı gibi size anında binlerce lira da kazandırmayacağını bilmelisiniz. Biraz tecrübe, biraz araştırma ve tahminler harmanı ile gerçekten ileriye dönük kazançlı bir yatırım yapmak oldukça kolay. Elbette ülkemizde bu sektörde uzman olan kişi sayısı az olsa da yardım alacak kadar işin bilginleri mevcut. Bu nedenle ciddi bir yatırım beklentiniz var ise bir uzman görüşü almanı iyi olur. Bu yazımda size temel olarak domain ticareti ile nasıl para kazanabileceğinizi göstereceğim. Öncelikle ne kadar kazanabileceğimize bir göz atalım.
Domain Ticareti İle Ne Kadar Kanabilirim?
Domain ticaretinde kazancın kesin bir sınırı yoktur. Genel olarak satışlar teklif verme yöntemi ile olmaktadır. Geçmişten ve yakın zamandan örnek vermek gerekirse şu olaylara göz atabiliriz:
2015 yılında eski bir Google çalışanı domain araştırması sırasında google.com alan adını satın aldı ve 12 bin dolara Google geri aldı. Elbette bir ticaret yani ücret olarak değilde ödül niteliğinde bu para Hintli Sanmay Ved'e verildi. Bu örnek tam bir domain ticareti örneği olmasa da asıl anlatmak istediğim buna benzer örneklerle karşılaşabilir ve sizde kazanç sağlayabilirsiniz. Elbette yasallık bakımından firma sizden isterse bu alan adını alır. Ancak genel olarak izlenen yol size ödeme yapma ile sonuçlanmakta.
Bir diğer örnek ise 2017 yılının başlarında oldu. Bilinen en büyük holdinglerden biri olan MNG holding firması mng com uzantısını 140 bin dolar ki o zamanlar ki TL cinsinden değeri 500 bin TL'nin üzerinde olacak bir ücret ile satın aldı. Satın alma işlemini de bilinen alan adı pazarlarından biri olan alanadlari.com üzerinden yapıldı. Bu alış-veriş o zamana kadar ülkemizde yapılan en yüksek rakamlı domain ticareti olmuştu. Geçtiğimiz yılın domain ticareti hacmi hakkında bilgi edinmek isterseniz Webrazzi'nin haberine buradan ulaşabilirsiniz.
Domain Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Açıkça söylemek gerekirse ben binlerce lira domain yatırımı yapan biri değilim. Ancak elimdeki domainleri yenilemek bile oldukça fazla masraflı olmaktadır. Bu nedenle bir çok domain alıp kenara koymak size yıllık masraftan başka bir kazanç sağlamaz. Bunun için en iyi yöntem az ve öz yatırımlık domain almaktır. Bunun için kimisi gündemi takip ederek alan adı alır kimisi ise SEO ve sektör araştırmaları ile alan adı alır.
Mesela sinemacell.com alan adını göz önüne alalım. Bu alan adı uzunluk bakımından bakıldığında uzun denilebilir. Çünkü genelde para eden domainler 4-5 karakterlidir. Elbette kesin bir kural değildir ancak genel olarak ticaret dünyasında bu şekilde diyebiliriz. Ancak sinemacell kelimesinde cell oldukça popülerdir ve nedenle alan adı değer kazanmaktadır. Ancak bu durumda hemen aklınıza hadicanimgoogle com gibi saçma bir alan adı almak geçebilir. Ancak ne yazık ki bu kadar kolay değil. Alacağınız domain anlamlı ve karakter sayısı bakımından çok uzun olmamalıdır. Diğer önemli nokta ise alan adının com uzantılı olmasıdır. Elbette bir kesin kural değil ancak değer kattığı söylenebilir. Domain ticareti için açıkça söylemek gerekirse hedeflenen yer ABD gibi ülkelerin olması daha çok kazançlı olmaktadır. ABD internet hizmetlerine oldukça iyi para vermektedir. Üstelik alacağnız ücret dolar cinsinden olacağı için TL'ye çevirince oldukça tatmin edici bir rakam olmaktadır.
Alan Adı Nereden Alınır?
Alan adı alımı için aslında firmanın bir önemi yoktur. Bununla beraber bilinen firmalardan alış-veriş yapmak sizin güvenliğiniz ve yatırımınız için iyi olacaktır. Bu nedenle benim çalıştığım firmaları size önerebilir. Hangi firmalar derseniz şu şekilde sıralayabilirim.
- Dream Host Firması,
- Guzel.net Firması,
- Blue Host Firması,
- Veridyen Firması,
- Hostgator Firması,
- Alastyr Firması,
- Markum Firması,
- Turhost Firması,
- Hozzt Firması.
şeklinde sıralayabilirim. Yukarıdaki firma isimleri linkledim. Hemen markanın üzerine tıklayıp firmanın sitesine gidebilirsiniz. Son olarak yabancı firmalar seçerseniz domain boş kalmasın diye niche blog açarak kazanç sağlayabilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Niche Blog Açarak Günde En Az 100 TL Kazanın başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
Bu yazımda genel olarak sizlere domain ticareti ve nerelerden alan adı alabileceğiniz hakkında bilgiler verdim. Bununla beraber güncel paylaşım ve kampanyalarımı takip etmek için Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarımdan beni takip edebilirsin.
Yorumlarınız